Preventie van Burn-out
Burn-out is een belangrijk proces in het leven en de persoonlijke ontwikkeling van een werknemer.
De oorzaak is altijd een disbalans die meestal al een heel lange tijd niet werd aangepakt. Deze disbalans groeit tot de werknemer totaal crasht met een burn-out als gevolg.
Vaak heeft degene die het meemaakt het niet aan zien komen of zelf lange tijd ontkend. Wanneer het eenmaal zo ver is, is er echter geen ontkomen meer aan. Je kunt het niet langer ontkennen, niet meer doen alsof het er niet is.
De werkgever heeft er op dat moment nog weinig invloed op, het kost handen vol geld en de persoon die het betreft is vaak maandenlang niet inzetbaar. Soms zelfs langer dan een jaar.
Het is dus absoluut aan te raden om preventieve maatregelen te treffen die burnouts kunnen voorkomen.
Wat kan je doen? Een aantal tips om burn-out en stress gerelateerde klachten voor te zijn:
Neem lichamelijke klachten altijd serieus
Iedere klacht, met of zonder verzuim, duidt op een disbalans. Herhaaldelijke klachten geven aan dat de medewerker moeite heeft met zijn of haar balans. Wanneer je als werkgever ruimte geeft voor het werken aan balans, en situaties met een disbalans leert herkennen, kun je de juiste aandacht en begeleiding geven. Let scherp op de verzuimfrequentie van medewerkers. De frequentie van afwezigheden kan immers een belangrijke indicator zijn voor een disbalans.
Schep een klimaat waarin mentale gezondheid gestimuleerd wordt! Je kan dit doen door zaken als:
- Het vermijden van individuele beloningen en het stimuleren van groepsprestaties.
- Het houden van functioneringsgesprekken op geregelde tijden.
- Opening creëren om elkaars goede en mogelijke verbeterpunten te benoemen.
- Het vieren van successen met elkaar. Laat iedereen die heeft bijgedragen tot het slagen van een project meegenieten.
- Een cultuur te scheppen waarin fouten gezien worden als opportuniteiten om te leren.
- Richting te geven en een duidelijk doel te ambiëren om met het team mooie prestaties te behalen.
- Het benadrukken van belang van persoonlijke balans en het aanbieden van mogelijkheden om die balans te herstellen. Laat je werknemers tijdens een teambuilding of bedrijfsuitje kennis maken met activiteiten waarin lichaam en geest weer gekoppeld worden zoals taikwondo, tai chi, yoga, schermen, meditatie... Probeer via incentives de personeelsleden voordeel te geven voor het volgen van trainingen of sportlessen.
- Het stimuleren van (wandel)pauzes waarbinnen medewerkers de werkplek mogen verlaten.
- Het stimuleren van aandacht voor gezonde voeding. Je kan het aanbieden, maar ook info overbrengen en uitleggen waarom je dit als werkgever een belangrijk item vindt.
- Het aanstellen van een vertrouwenspersoon aan waarmee werknemers werk- maar ook privé-gerelateerde zaken kunnen bespreken.
- De scheiding van werk en privé deels op te heffen door oog en oor te hebben voor wat er thuis gebeurt of eventueel mis loopt en biedt daarin indien de nodige/mogelijke hulp aan.
Hulp nodig bij het opstellen van een preventiebeleid? Neem contact met ons op en laat ons tijdens een gratis kennismakingsgesprek kijken of we jouw bedrijf kunnen helpen.
Reactie plaatsen
Reacties