We blijven gaan! (Tot we er bij neervallen)!

Nogal wat mensen die met negatieve stress en burn-out signalen te maken krijgen weigeren in eerste instantie toe te geven aan de signalen die ze van hun lichaam krijgen. Ze negeren de fysieke en psychische klachten tot ze er bijna letterlijk bij neervallen.

Niet plooien, zich niet zwak tonen, zelfs nog wat gas bijgeven en dan lukt het wel….denken ze.

 

Toevallig dacht ik hierbij deze week aan de klassieker ‘Tired of being Tired’ van Jessen Lee Hanley en Nancy Deville. Hoewel hun boek voornamelijk gaat over onze slaap en het effect daarvan op onze gezondheid hebben de auteurs het ook over 5 niveaus van burn-out, een ziekte die sterk verweven is met gebrek aan kwalitatieve rust en slaap.

 

Zij zien 5 niveaus van burn-out:

 

Gedreven
Keihard verder werken in een non-stop vervaging van prestaties. Het voelt alsof je zo voor altijd kunt doorgaan! De desillusie volgt helaas vaak snel!

 

Draggin
Je zuigt suiker en cafeïne op om vermoeidheid tegen te gaan en raakt dan ’s avonds niet in slaap. Misschien kun je vrij verkrijgbare slaapmiddelen gebruiken om je te helpen "sneller te slapen". Ook dit is echter een neerwaartse spiraal

 

Het verliezen
Je bent erg moe en voortdurend chagrijnig. Je ligt 's nachts wakker verlangend naar slaap. Op het werk en thuis heb je de 'charmante' gewoonte ontwikkeld om mensen de kop af te bijten.

 

De muur
Je wordt gekweld door pijntjes en kwalen, aankomen (of afvallen), vatbaar voor driftbuien of huilbuien, moeite om dingen als computerwachtwoorden of zelfs de namen van uw kinderen te onthouden.

 

Burn-out

Ondertussen kan je een ernstige ziekte (hartziekte, een auto immuunziekte) of een auto-ongeluk hebben gehad. Om marginaal functioneel te blijven, ben je afhankelijk van medicijnen die je krijgt van een psychiater die onschuldig gelooft dat je gewoon depressief bent. Je hebt de indruk dat niemand je nog aardig vindt, en wellicht is dat ook zo. 

 

De oplossing? 

Zoals Hanley schrijft: "Als je tijdens deze fase niet sterft, is er geen andere plaats dan terug naar boven." 

 

Wacht niet tot je echt burn-out bent, maar erken wat er gebeurt en zoek hulp. Mensen die erkennen en hulp zoeken herstellen sneller. Want een burn-out hoef je zeker niet de rest van je leven mee te dragen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.