5 vaak gestelde vragen over burn-out

1 Wordt de diagnose van burn-out tegenwoordig niet te snel gesteld?

Sommige mensen vinden een burn-out een ‘modeverschijnsel’, een diagnose die tegenwoordig te pas en te onpas en veel te snel gesteld wordt.

Het tegendeel is echter waar. Burn-out wordt in de meeste gevallen te laat vastgesteld en dit heel vaak omdat mensen geneigd zijn de signalen ervan te ontkennen of negeren.

Anderzijds kan het wel zijn dat mensen zelf op zoek gaan op internet en ten onrechte de diagnose stellen.

Tegenwoordig zijn de meeste artsen goed opgeleid en geïnformeerd over burn-out. En bovendien zijn er momenteel goede en betrouwbare testen beschikbaar die uitsluiten dat de verschijnselen te maken hebben met andere psychosociale stoornissen. 

 

2 Van hard werken krijg je toch geen burn-out?

Neen, natuurlijk niet. Tenminste, zolang het werk geen overbelasting teweeg brengt en men na het werk vodoende rust- en onspanningsmomenten kan inbouwen. Wanneer je aan het werk bent, het plezant is en je in de 'flow' zit is er natuurlijk geen enkel probleem. Maar wanneer er een zekere druk of stress wordt ervaren kan nodig zijn om wat druk van de ketel te halen en te zorgen voor extra ontspannings- en rustmomenten.

3 Verdwijnen de burn-out klachten vanzelf als je een weekje op vakantie gaat?

Helaas niet. Vaak wordt aangenomen dat ‘er even tussenuit gaan’ de klachten kan wegnemen. Dit is allesbehalve zo. Vooreerst kan het reizen op zich een extra stressfactor geven. Daarnaast is het zo dat de vaste structuur en afleiding op reis ontbreekt waardoor iemand zelfs volledig kan instorten. Heel vaak komen mensen met een burn-out nog even vermoeid terug uit vakantie. Als de klachten tijdens de reis dan al wat minder waren, mag je ervan op aan dat ze na de terugkeer ook snel weer actief aanwezig zullen zijn.

Bij actieve behandeling van een burn-out kunnen klachten na drie of vier weken wel geleidelijk afnemen of verdwijnen, maar daarna wacht nog een lange herstelperiode. Zelfs met af en toe nog een kleine terugval.

 

4 Als je een burn-out hebt gehad, kan je dan nog wel terug naar dezelfde werkplaats voor hetzelfde werk? 

Het is geweten dat heel veel burn-out patiënten al dan niet tijdelijk een weerzin hebben tegenover het werk, gewoon omdat ze op het werk te lang in het ‘rood’ zijn gegaan. Die weerzin kan verdwijnen eens de burn-out klachten zijn verdwenen of wanneer belangrijke stressfactoren op het werk zijn aangepakt. Soms is een verandering van functie of werkgever aangewezen, maar dat is zeker niet altijd het geval! Met de nodige coaching lukt het burn-out patiënten immers even vaak om dezelfde job verder te zetten.

5 Kan een burn-out voorkomen worden door minder te gaan werken?

Minder gaan werken en meer rust- en ontspanningsmomenten inbouwen is zeker een stap in de goede richting.  Er is echter een belangrijke voorwaarde:  ook de ‘workload’ moet dan  evenredig aangepakt worden. Het is immers geen oplossing om minder uren te werken en het takenpakket even groot te houden. Dat versterkt de burn-out alleen maar. Een goed overleg met de werkgever, bedrijfsarts en eventueel je burn-out coach is hier dus zeker aan te raden.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.